Skal jeg kjøpe hund?

K A L L A T I K A

Skal jeg kjøpe hund?

Skal jeg kjøpe hund?

Det å kjøpe hund bør være planlagt og gjennomtenkt. Å ha hund kan på mange måter sammenlignes med ansvaret for et barn. Hunden er et individ med behov og må behandles med omsorg og respekt. Derfor bør ikke det å anskaffe seg hund være en impulshandling.

Det er mange faktorer man bør tenke over før man anskaffer seg hund.

 

Har du en jobb som krever lange arbeidsdager eller mange reisedager. Hunden trenger at du kommer hjem og tar den ut når den har behov for det. Har du kanskje mulighet til å ta med hunden på jobb eller kanskje en hjemmeværende nabo kan lufte den litt mens du er på jobb. En hund krever regelmessig stell og det at men aktiviserer den mentalt og leker med den.

Den lever forhåpentligvis mange år. Den vil gi deg mange gleder og gode stunder. Ikke minst får du mosjon og blir kjent med andre hundeeiere. Du har alltid noen som holder deg med selskap. Det er imidlertid viktig at du tenker over om du skal ta hele jobben med hunden alene. Har du noen som kan lufte og stelle den dersom du blir syk? Har du kanskje familie eller venner som kan trå til hvis det trengs.

 

Finn den rasen som passer deg og din situasjon. Mange raser stiller mindre krav til mosjon. Den kan kanskje passe bedre hvis du ikke er så sprek lenger. Du bør ta hensyn til din fysikk. Er du ikke så sterk kan kanskje en mindre hund være et bedre valg enn en stor hund som er sterk nok til å slepe deg etter seg. Tenk også på pelsstellet og aktivitetsnivået hos rasen du velger. Hvor du bor har liten betydning. Det som er viktig er hvor mye tid du kan bruke på den.

 

Kjøp aldri hund til barna og tro at de klarer å ta vare på den alene. Det har barn ikke forutsetninger til. Det er alltid de voksne som har ansvaret. Dersom du har barn i familien er det viktig å lære hunden og barna å respektere hverandre. Barnet må absolutt lære at hunden ikke er en leke og at den trenger ro til å sove og spise. Hunden må heller ikke få rase fritt rundt omkring hvis det er små barn. Uansett bør barn og hund alltid være under oppsyn av en voksen person. Det finnes ikke noen sikre barnevennlige raser men noen raser kan være mer egnet for omgang med barn enn andre. Det har også betydning hvor små barna er. Det er uansett viktig å sette klare grenser i forkant.

 

Det er aldri for sent å skaffe seg hund. Forskning viser at det er de eldre  som har mest utbytte av hundehold. Det er også ofte de som har best mulighet til å være mye sammen med hunden. Den kan gi eieren økt livskvalitet og den er glad i sin eier enten den er ung eller gammel. Forskning viser også at det å være sammen med hunder virker avstressende og senker blodtrykk og puls. Hunden trenger mye stell og pleie og det betyr at noen trenger deg. Den er alltid villig til å lytte og bli klappet. Dette er viktige faktorer for alle.

 

Tenk også på dine naboer. Ditt hundehold skal ikke være til bry for noen. Hunden skal ikke stå ute å bjeffe hele dagen mens du er på jobb. Det er en selvfølge at du tar opp ekskrementene etter hunden din når du går tur og den skal heller ikke opptre truende mot noen.

 

Husk at ditt hundehold er med på å skape en generell oppfatning om alle hundeeiere.

 

Oppfør deg slik du synes andre hundeeiere bør oppføre seg.

Nyeste kommentarer

01.04 | 21:54

Helt nydelige❤️

09.09 | 21:52

Buster som er på bildet bor nå i Beisfjord så du kan sikkert få hilse på ...

09.09 | 18:54

Hei og takk for svaret. Vi måtte ta bort vår 12 år gamle king charles kavali...

09.09 | 15:53

Heisan. Alle valpene er mørke når de er født. Etter hvert blir de lysere...